Saturday, 28 September 2013

Outdated post :P

Assalamulaikum~ 
Inilah post yg outdated namanya. Ke-busy-an mneyebabkan takde masa nak post. *tah ape yg bz aku pun xpaham dgn aku ni. Btw,diz are my housemates+roomates untuk sem ni. Kteorg bejimba-jimba kejap kat Setia City Mall lepas buat kad matrik minggu lepas. Hee~ 

ella_mixzy
ella_mixzy
ella_mixzy

ella_mixzy

p/s: xtau nak describe ape.But these are the 8 of of us :) k,bye!

Wassalam~

Monday, 23 September 2013

#1

Assalamualaikum~

Dia faham
Selalu faham
Dan mungkin selamanya faham
Cuma dia keras
Macam batu
Takkan tunjuk
Takkan mulakan
Takpa,aku faham
Sebab tu kau aku panggil kawan
Terima Kasih~
Walaupun terasa remeh,kau tetap ada
Walaupun tak penting,kau tetap cuba
Terima Kasih sekali lagi :)

Wassalam~

Wednesday, 18 September 2013

MInggu kedua

Assalamualaikum~

Dah msuk minggu kedua di UiTM Puncak Perdana. Everything goes well walaupun kadang2 kelam kabut sikit. Minggu first memang dah langgar semua kelas. Alih-alih minggu kedua pun TER-skip satu kelas.*nampak tak TER kat situ. Bukan sengaja oke. Tersalah tengok jadual punye pasal.*grrrr~gerammm nih. Aku mati2 ingat kelas BEL tuh tghhari,so aku yg ber-weekends kt uma suh la ayh hanta esok harinya,alih2 kelas pagi. Memang kelaut semua. Plus budak kelas aku kata,aku takde jodoh nak jumpa lecturer tuh sebab minggu depan dia nak pergi haji so ganti lecturer lain.. *heshhh~nampaknye tak sempat la tiup2 dulu :P
Btw here,lepasan diploma bercampur kelas dengan budak2 lepas matrik/stpm bercampur kelas. So,honestly I hate the gap between us. Bukan apa,tapi tiap kali aku masuk kelas,yg stpm/matrik sume dok belakang dgn geng2 dyorg and yg dip tuh sume dok depan2 dengan geng2 dyorg.. Ouhh kemonn2,bwk bergaul beb.. Aku rasa taraf kita same je.. And yg stpm/matrk tuh kdg2 yg aku meluat berlagak amcam senior plak. Tau la korang dah lama masuk,dah tau selok belok,dah tau lecturer tp agak2 la..Tapi-tapi-tapi gua bukan nak mengutuk kt sini,just nak cakap 'Hi!bole kenal?' :) *serious ni :)

So far,tak jumpe lagi pengganti Mr ni. *hahahaa!tetiba an :P andddd...for third language aku amek arab. *ya ampunnn... Ustaz tuh masok2 kelas terus bantai cakap arab ingat aku paham? memang ternganga la aku. Aku rasa macam semua subject sem ni aku tak minat kecuali CATALOGING! hohohoo!tuh je yg aku suke.. Tapi kena beli AACR bari RM150 plak.The original one,time diploma lecturer aku dulu guna yg photostat je plak. *adeyy,payah sikit r tuh. Duit tak masuk lagik ni :S Papepun doa doa kan la aku dapat tempuh alam ijazah ni .*acheche,ayat tak bole blah.. LAGI SATU! aku mohon biasiswa JPA. Doa doa kan aku dapat ea ? Aamiin~ Semoga murah rezeki korang. Oke chau!

Wassalam~

Monday, 16 September 2013

Aurat wanita muslimah dengan wanita bukan Islam

Assalamualaikum~ 

Hari ni nak share sikit pasal aurat wanita muslimah dengan wanita bukan Islam.*haa..kan dah tetiba jadi alim kejap. Btw,bukan apa,skarang kan aku dah start degree. Then one of my housemates tuh orang Sarawak bumiputera which is bukan Islam. Actually,aku tak pasti la sama ada kita ni dengan dia ber-aurat camne,but dulu time sekolah ustazah pernah cakap aurat perempuan bukan Islam ni sama je dengan aurat kita dengan lelaki which kena tutup semua kecuali muka dan tangan.Tapi oleh sebab ke-tidak-dalam-an aku dengan hukum-hukum ni aku just ignore je.Dulu pun aku kan sekolah perempuan.

Then,aku tengok satu insiden bila mana housemates aku yg sorang tuh balik rumah,yang lain akan berlari masuk bilik capai cardigan dgn tudung. *erkkk..kalau aku,aku rasa kecik hati weh. Bukan maksud aku nak merendahkan agama sendiri,tapi Islam tu kan mudah. Kawan aku penah bagi tau,actually tak salah kita buka aurat kita dgn dyorg sbb dia minoriti and kita majoriti. And supposedly dia ikut cara kita,bukan kita ikut cara dia.Tapi mungkin pandangan aku ni tak diterima sbb alasan tak kukuh or aku ni bukan la orang warak2 kan. *touching kejap..

So,aku tny la kawan2 aku dekat twitter apa had aurat kita dgn aurat wanita bukan Islam. Ni jawapan dia:

"Mana2 wanita Muslimah dlarang mendedahkan atau mceritakn aurat mereka kpd yg bukan mahram dan wanita bkn Islam tanpa kperluan tertentu yg mendesak.Mereka dibolehkan membuka aurat mereka kepada wanita bukan Islam hanya sekiranya terdapat keperluan dan meyakini wanita bukan Islam
sekiranya terdapat keperluan dan meyakini wanita bukan Islam tersebut mampu merahsiakan aurat wanita Muslimah dr dihebahkan kpd lelaki lain.Namun harus dingat bahawa anggota zahir shj yg blh dibuka spt lengan,kaki, rambut,leher dsb.Tetapi tidak boleh membuka yang sulit2 kpd mereka. Ini adalah juga untuk menjaga maruah diri wanita muslimah "

Sumber yang di-google oleh Amir. Thanx bro :)

Jadi,kesimpulannya takde masalah kalau kita buka tudung dalam rumah sendiri kan wahai housemates sekalian?Asalkan dia tidak menceritakan keadaan aurat kita dgn orang luar.Kena la yakin dengan ahli rumah sendiri.We're here for less or more than 5 month. Selesa ke kalau hari2 dalam keadaan camni? =.= And kalau lah kita betul Islam sejati,menjaga hati setiap orang tu pun dituntut kan? No heart feeling k :)

Wassalam~

Thursday, 12 September 2013

Hello Puncak Perdana

Assalamualaikum~ 

*oke ke-busy-an membuatkan blog berhabuk selama seminggu*
SO,here am I in UiTM Puncak Perdana which majority batch Segamat pun dapat sini.Mula2 sampai pergi kolej nak dafta,so kteorg dapat duduk kolej Jasmine which bercampur lelaki and perempuan. Blok lelaki berhadapan dgn blok perempuan. Jadinya setiap tingkah laku kena berjaga sebab bukak pintu balkoni je nampak budak2 laki dekat balkoni dyorg =.=
 
ella_mixzy
Fakulti Pengurusan Maklumat
Inilah fakulti yan abang aku gelak2 kan.Dia cakap macam gudang Mydin. *eh2,tau la dia dulu dapat main campus kt Shah Alam tuh.Sabo jela kite~

ella_mixzy
Ini housemates,Zati ngn Kak Jah.Budak Segamat jugak dulu tp lain kelas.Dapat serumah.Dalam rumah ada 8 orang.2 orang Sarawak Leney dgn Atul,2 orang Terengganu Sakinah dgn Mek. Lagi sorang Kak Im,dulu budak Segamat jugak. Semua sama fakulti cuma lain kos kecuali Mek,dia Fakulti teater.Ramai2 ni,kalau Mek bercakap aku kena menghayati sikit sbb tak paham. hahaha.. *pehh,loghat dy pekat betul,cakap laju plak tuh. Kadang2 sampai 3 kali dia kena repeat sbb aku tak paham.Tapi best la sbb baru first day semua dah bole bergaul and ngam.So takde la nak masam2 muka kan.

ella_mixzy
Model 1
Model kat atas tuh Zati oke.hehe~ Dia housemates merangkap roomates aku.Tapi dia lagi terer la course system,gua library je :P Aku dapat bilik 2 orang,so yuran kolej up sikit la.Kat uma ni ade bilik 4 orang dgn 2 orang.Yang specialnya bilik kiteorg meja study dalam bilik.Yang bilik lain semua dekat luar.So,dapat bayangkan ea kesempitan bilik2 lain tuh~

ella_mixzy
Model 2
Model kedua ni nak tunjuk katil je tp tgh menuang air plak.haha..Aku duduk katil atas,yg cadar paling comel tuh.hahaa.. Walaupun aku lagi 'comel' dari Zati tapi biar la aku tido atas sbb zati ni mmg dari diploma kalau dapat katil atas maka atas lantai la tempat tido dy.Hahaa..Kita kena manfaatkan katil yang ada ye :P

ella_mixzy
Ini hall kiteorang. Ni la meja2 study yang tak muat dalam bilik semua letak luar.Btw,nampak pintu  tuh kan?*yang belah kanan ea,yg belah kiri tuh toilet. Itulah balkoni yg kalau kua je terus menghadapt balkoni lelaki. Yang duduk meja ujung tuh kalau study mmg bole nampak la orang berhadapan. Meja hujung tuh meja Kina so dia pun kalau duduk kt meja siang2 kena la bertudung macam nak ke kelas. *aurat beb :)

So,overall rasanya ni serbe sedikit pasal kolej aku. Not yet fakulti sbb minggu ni tak jejak kaki kt kelas lagi.Hahaa.. Secara jujurla AKU RINDU SEGAMAT. *hehee~malu nak cakap. Dulu tak sabar nak tinggalkan Segamat skarang bila dah dapat sini,rasa macam 'err!tak bestnyee'.. Tapi maybe belum selesa kot. Wait till next week kite tgk camne oke.

Btw,next week start pergi kelas and hopefully all going to be fine :')   
Selamat ber-study UiTM's :)

p/s:aku tak tau cara nak balik rumah ni,so I'm still stuck in Puncak now :'(

Wassalam~

Friday, 6 September 2013

Done packing ;D

Assalamualaikum~ 


tadaaa!oke nampak kan barang2 yg akan dibawa kt ats tuh?hehe.Akhirnya setelah dibebel bebel byk kali oleh mak,siap jugak aku kemas.Banyak tak? Kalau nak tau time diploma dulu lagi byk dari ni oke aku bwk.haha.. *sbb tu la agknye roomates aku kate aku nak pindah rumah la,lari rumah la.. 
Sebenarnya daftarnya hari Isnin.Special nya lahaiii budak2 UiTM Puncak Perdana daftar Isnin. Cawangan lain semua dafta esok or Ahad.Tapi esok dah kena gerak tidur umah kt KL. So,malam ni last tido umah ni. 'elehh,last day konon.tgk2 minggu depan dah terpacul depan pintu'-oke ni ayat mak. hihihi~ Sungguh memahami mak ni.

Ermm..walaupun dah siap packing ni,tapi mood nak start belajar tuh tak datang lagi. Acane nih? ALmaklum la dah 4 bulan lbh cuti kan. Tah ade lagi ke tak agknya ilmu2 time diploma dulu.huhuu~Harap harap la semua kawan baru oke2. *walaupun hakikatnya majoriti budak Segamat juga yg dapat Puncak tuh =.= Wahai semangatt tolong lah datang kepadaku :P

Lastly,gud luck k budak2 penerapan yg mendaftar esok or Ahad. Belajar rajen2.hihii~ *ye2 je nasehat org*
Chau!

Wassalam~

Wednesday, 4 September 2013

Segmen BKF by SH

Assalamualaikum~
Hari ni tetiba terasa rajin nak join segmen dari SH ni :)

 (click gamba oke!)

Link iklan: 1/2/3
Jgn lupe join jgk oke :)  
Btw, selamat men-join and tq SH :)

Wassalam~

Tuesday, 3 September 2013

Kemas Mengemas

Assalamualaikum~ 
 Oke nampak tak apa kat bawah ni
 
Hahahaa~
Masa untuk mengemas dah sampai dah.Mak dah bising2 dekat telinga aku sebab bilik bersepah.huhu
*lek2 r mak,byk masa lagi ni :P 
So,aku pun terpaksa merajinkan diri untuk kemas barang2 nak bawak nnt ni. *Heshh banyak juga rupanya. Kalau dah perempuan kan. Kalau lelaki kan senang. Aku selalu tengok time diploma dulu,kalau budak perempuan memang tak dapat la bawak 1 or 2 beg je. Paling tak beg besar dua,storage box lagi,baldi,plastik kasut lagi plus dgn bantal bantal and selimut. *cakap diri sendiri la ni. Kalau laki rilex je beg satu dgn bantal sebijik.

Then terjumpa kotak A4 ni ha. Tetiba plak rajen nak wat D.I.Y.  hohoo~Habes pembalut eiffel  kesayangan aku guna.haha.skali skala! untuk aku aku guna jugak. Malas la nak bawak 2 storage box,so aku amek la yg kecik ni.

Btw,time diploma dulu aku memang antara orang yg bawak paling banyak barang. Bila sampai bilik mesti roomates aku cakap 'eh,lela nak lari rumah ke'.. err,hampehh btl masing2. sabo je aku. Tapi an aku mmg camtuh.Aku suka bawak barang utk satu sem terus.Tamak tak?hahaha..lalalalaa~ 

Lagi beberapa hari je ni.So far barang2 dah 7% progress. Yang lain2 tuh tgl baju baju je nak masok dalam beg.Rilek ea.. Daftar Isnin kot. hehe~ So sapa2 yg nak mendaftar jugak tok especially to UiTM's and especially lagi Puncak Perdana,rajin2 la kemas barang oii.. hahaa..chau!

Wassalam~